.

.

söndag 7 oktober 2012

Falafel

Åsa som skriver bloggen bland hö och halm önskade ett recept på falafel så här kommer det:

1kg kikärter
1st koriander (sådan kruka som finnas att köpa i butiken)
c. 2 glas persilja
3st gul lök
3-4msk skorpmjöl
2msk salt
1msk matsoda
1-1 1/2 msk Spiskummin


Sätt ärterna i en stor kastrull full med vatten över natten.
Ta fram alla ingredienser och en köttkvarn om du ute har en så använd en vanlig matberedare. Bäst resultat får du med en köttkvarn för då blir inte smeten för fint fördelad. Kör allt genom köttkvarnen krydda sedan smeten.
Låt smeten stå en stund i kylskåpet. Sedan värmer du upp olja i en kastrull oljan måste vara tillräckligt varmt så att falafel bullarna blir frasiga.
Servera som så eller med pitabröd, grönsaker och sås av tahina.

Tahina sås

300g tahina
1 glas vatten
2 citroner
salt

Pressa saften från 2 citroner och blanda ihop alla ingredienser smaksätt med salt.

Hoppas alla kockar där ute lyckas för falafel är så gott!


Falafel smet


 



Tahina sås





3 kommentarer:

  1. Tack för receptet =)

    Hittar man Jeera powder och tahina i vanlig mataffär eller måste man köpa det från specialaffären?

    Det här ska bli spännande att pröva! =)

    SvaraRadera
  2. Jeera powder är spis kummin. Tahina hittar man i Åbo i arabiska mat butiker t.ex. bredvid instrumentarium i Åbo centrum tror den ligger på kristiinankatu men är inte helt säker.

    SvaraRadera